Se emne

Hvem er her? 1 gæst(er)
 Udskriv emne
Landbrugspraktikant fra Thailand udsat for usle forhold
thai
#1 Udskriv indlæg
Skrevet d. 23-04-2022 12:33
Bruger avatar

Bruger

Antal indlæg: 3435
Tilmeldt: 03.07.09
 Status: Offline

Landbrugspraktikant fra Thailand udsat for usle forhold

En thailandsk mand er ikke blot blevet udsat for usle boligforhold som landbrugspraktikant i Danmark. Han er også blevet snydt for løn.

Det står klart, efter at hans fagforening, 3F Holstebro, nu har indgået et forlig ved Retten i Holstebro med thailænderens tidligere arbejdsgiver, som er en vestjysk landmand.

Som følge af forliget får thailænderen nu efterbetalt i alt 20.000 kroner i manglende betaling af løn samt godtgørelse for en mangelfuld ansættelseskontrakt.

- Vores medlem er blevet rigtig dårligt behandlet af arbejdsgiveren. Landmanden har først installeret medlemmet under kummerlige boligforhold og senere fyret ham uden at have ret til det. Og under sagens behandling har landmandens advokat fra Kristelig Arbejdsgiverforening sågar påstået, at det var praktikanten, der skyldte penge til landmanden, og ikke som i virkeligheden omvendt. Det er grotesk, siger Villiam Andersen, faglig sekretær hos 3F Holstebro.

“Under al kritik”

Den nu 26-årige thailænder Pongpada Praithongyam begynder i efteråret 2019 som landbrugspraktikant hos mælkeproducent Claus Pedersen, der sammen med sin far ejer landbrugsvirksomheden Lærkeholt I/S ved Vinderup nordøst for Holstebro.

Sideløbende med jobbet bor praktikanten i mere end otte måneder til leje i en nærliggende, uhumsk landbrugsejendom, som er ejet af Claus Pedersens far.

I maj 2020 bliver 3F Holstebro bekendt med forholdene, fordi en dansker, der er bekendt med thailænderen, skriver til fagforeningen 3F, at praktikantens boligforhold er “under al kritik”.

I sommeren 2020 meddeler den vestjyske landmand, at thailænderen skal stoppe på gården efter otte måneders ansættelse – selvom en udenlandsk praktikant er uopsigelig efter en måneds prøvetid.

Nu har 3F Holstebro skaffet Pongpada Praithongyam en godtgørelse på 12.000 kroner i efterbetaling af løn, hvilket cirka svarer til en månedsløn som landbrugspraktikant.

Havde håbet på mere

Pongpada Praithongyam havde håbet på en større efterbetaling, fordi thailænderen mener, at han har haft en del overarbejde, som han ikke har fået betaling for.

- Jeg er ikke rigtig tilfreds med 20.000 kroner. Jeg synes, at det er for lidt, siger han om den samlede efterbetaling og fortæller, at der løb rotter rundt i det hus, som han og andre thailandske landbrugspraktikanter havde lejet af deres arbejdsgiver.

Medejer af Lærkeholt I/S Claus Pedersen oplyser til Fagbladet 3F, at han ingen kommentarer har til forliget i sagen.

Hans arbejdsgiverforening KA er også fåmælt:

- Vi konstaterer, at der er indgået forlig i sagen. Det betyder, at parterne har haft en interesse heri og været enige om at håndtere sagen udenomsretligt. Vi har ikke yderligere kommentarer til sagen, skriver journalist og pressemedarbejder Søren Ploug Lilmoes i en e-mail til Fagbladet 3F.

Landmand Claus Pedersen har tidligere sagt til Fagbladet 3F, at Pongpada Praithongyams husleje på 2.000 kroner om måneden var “rimelig” og gjort opmærksom på, at prisen var inklusive forbrug af vand, varme og elektricitet.

- Jeg mener, at boligforholdene var okay, da han flyttede ind. Det var rent og pænt. Altså, det var ikke nyt derovre. Selvfølgelig var det ikke det, sagde Claus Pedersen i sommeren 2021 til Fagbladet 3F og oplyste, at køkkenet var fem år gammelt.

Ingen kommentarer

Pongpada Praithongyam har som følge af forliget også fået en godtgørelse på 8.000 kroner på grund af et mangelfuldt ansættelsesbevis.

Det er formidlingsbureauet Travel to Farm, der er ejet af den store interesseorganisation Landbrug & Fødevarer, som har formidlet aftalen mellem den thailandske landbrugspraktikant og den vestjyske landmand og stået for papirarbejdet.

Det er lykkedes interesseorganisationen at skaffe landmand Claus Pedersen en tilladelse fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration til at beskæftige den thailandske praktikant i 18 måneder, selvom reglerne på det tidspunkt siger, at praktiktiden maksimalt må være på 12 måneder.

Fagbladet 3F har gennem de seneste par uger forgæves forsøgt at få kommentarer fra chefkonsulenten hos Travel to Farm.

På baggrund af Fagbladet 3F’s afsløringer af en række sager har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) meddelt, at de danske myndigheders kontrol med forholdene for udenlandske praktikanter skal forbedres.

Efter tiden som medarbejder hos Lærkeholt I/S bliver Pongpada Praithongyam landbrugspaktikant hos en anden landmand i Danmark, hvor thailænderen er glad for at være. Nu er han tilbage i hjemlandet, hvor han er i gang med sit sidste år på studiet.

»Læs nærmere hos: 3F
Til forsiden  Til toppen  Til bunden
Gå til debat:
 

Lignende tråde

Emne Forum Svar Nyeste indlæg
Thailand Buddha Hill Pattaya er en skjult perle videoer Fra Pattaya 2 24-04-2024 18:18
Smag på Thailand Hele Thailand 98 24-04-2024 18:02
7 Populære områder at bo i Thailand som dansker Amazing Pattaya 1 22-04-2024 07:47
Thailand vil stramme sin cannabis-lovgivning Hele Thailand 6 21-04-2024 12:00
Førtidspension og et liv i Thailand De fastboende 16 20-04-2024 16:49

Alt indhold på denne side er Copyright @ copy 2009 Thai DK Debat Forum Alle rettigheder forbeholdes Siden er optimeret til 1024 * 768
Powered by PHP-Fusion copyright © 2002 - 2024 by Nick Jones.
Released as free software without warranties under GNU Affero GPL v3.
Siden dannet på: 0.22 sekunder | 99,472,120 Unikke besøg | jQ Blog