Oprettet af Webmaster d. 13-03-2009 08:52
#1
^^^Tegning: Claus Bigum
For 20 år siden blev en af de allerstørste opfindelser i det forrige århundrede skabt. Verden bliver aldrig den samme igen.
Af Louise Lyck Dreehsen
Sidst opdateret Fredag den 13. marts 2009, 08:07
Det er svært at forestille sig, hvordan verden ville se ud i dag, hvis lyset ikke var gået op for en ung englænder en skæbnesvanger dag for 20 år siden.
Hvordan ville vi læse højaktuelle nyheder? Hvordan ville vi hurtigt finde information uden at kunne gå på Google? Og skrækscenariet: Hvordan ville verden mon være uden Facebook?
I marts 1989 stod den dengang 34-årige Tim Berners-Lee i sit fysiklaboratorium på det europæiske center for højenergifysik, CERN, i Genève og fumlede med en idé om at lave et slags imaginært informationssystem, som alle computere kunne læse.
Han var nemlig frustreret over, at de forskere, han arbejdede sammen med, alle havde forskellige computere med forskellige styresystemer, fordi de kom fra alle dele af verden.
Derfor opfandt han det, vi i dag kender som world wide web: En måde at organisere et spind af informationer på nettet, så man kan finde det på en meget enkel måde.
Den største opfindelse
Selvom det ikke umiddelbart lyder sindsoprivende, er der nærmest ingen grænser for, hvor stor en indflydelse opfindelsen har haft.
»Det er en af de største opfindelser i det forrige århundrede. Måske den allerstørste,« siger Preben Mejer, der er direktør for InnovationLab, videncenter for ny teknologi.
Han startede i 1983 Danmarks første IBM-forhandler, DanaData, og var i 1994 med til at starte TDC Internet.
»World wide web har haft en helt enorm betydning for den måde, vi lever på i dag. Det er svært at forestille sig en verden uden,« siger Preben Mejer og forklarer, at opfindelsen har sat gang i en demokratiseringsproces, fordi alle nu har mulighed for at dele informationer på nettet.
I dag kan selv hr. og fru Jensen bidrage til nyhedsstrømmen, hvilket før kun var medierne forundt.
Et grelt eksempel er den civile opstand mod militærstyret i Myanmar i 2007, hvor billeder af soldater, der skød demonstranter, endte på nettet, selvom militærjuntaen havde lukket for alle informationskanaler. »Det har betydet utrolig meget for demokratiet, fordi det ikke længere er muligt at undertrykke informationsstrømmen, som det var i gamle dage,« siger Preben Mejer.
World wide webs helt store folkelige gennembrud kom dog ikke for 20 år siden, men først i 1994, da den første brugervenlige browser, Netscape, blev lanceret.
Og siden dengang er www-fænomenet bare vokset og vokset.
»Alt ville gå i stå«
I dag ville vi nærmest ikke kunne fungere uden internettet og world wide web.
»Det ville svare til, at telefonnettet lige pludselig ikke virkede. Det ville være et uoverskueligt problem for hele samfundet. Hvis vi ikke kunne bruge internettet, ville alt gå i stå. Det viser bare, hvor uundværligt det er blevet,« siger Preben Mejer, som mener, at fremtiden for world wide web ser lys ud.
Ifølge ham vil www i fremtiden være base for programmer som tekstbehandling, i stedet for, at man har dem liggende på computeren.
20-års-dagen for TIm Berners Lees første artikel om det store elektroniske spind markeres i dag på CERN i Schweiz.
Din mening: Hvad har internettet betydet for dig?
kilde
http://www.berlin...703120146/