Oprettet af alene d. 23-11-2011 11:57
#1
spændene læsning om en svundet tid :TUP
Måske var Anders Lassen syg, men en ting er sikkert – han var en helt.
Da Casper Westphalen Mathiesen fredag formiddag som den første danske soldat fik overrakt Tapperhedskorset af Hendes Majestæt Dronning Margrethe, trådte han samtidig i geled med en lille række af danske soldater, der i krigstid har udført det helt enestående.
Det nyindstiftede danske Tapperhedskorset er på samme måde som det britiske Victoriakors den højeste militære æresbevisning, der kan opnås.
Og det er netop Victoriakorset, som Casper Westphalen Mathiesens tidligere danske helte-brødre har modtaget.
Oplevede ikke selv hæderen
Anders Lassen er den seneste dansker, som har opnået at blive dekoreret med det britiske bevis for ekstraordinær tapperhed.
Han nåede dog ikke selv at opleve hæderen.
Anders Lassen døde i Italien den. 9. april 1945.
Handelsflåden
Her er historien om manden, som måske i dag ville have fået en diagnose, men som under Anden Verdenskrig var en af de personer, man gerne ville have på sin side.
Anders Lassen tog som 18-årig hyre i den danske handelsflåde og blev i 1939 optaget som aspirant på Elonora Mærsk.
Det var ombord på det skib, at han sammen med resten af besætningen den 9. april 1940 via telegram modtog beskeden om Danmarks besættelse.
Anders Lassen traf kort tid efter beslutning om at lade sig indskrive i den britiske hær.
Talent for krig
Det stod hurtigt klart, at den bogligt svage Anders havde et særligt talent for militær og krig.
Han blev medlem af en specialenhed, som udførte kommandoraids mod fjenden.
Allerede under sin første aktion viste han at være støbt af det stof, som helte er gjort af.
Menig Lassens enhed sejlede i en sejlbåd fra England mod Dakar i Vestafrika med ordre til at erobre et italiensk dampskib, der forsynede de tyske ubåde i Atlanterhavet.
Operation Postmaster
Operation Postmaster var missionen kodeord.
Og den blev en ubetinget succes – også for Lassen, der for sin deltagelse i operationen ikke blot fik tildelt hædersbevisningen Militærkorset men også blev forfremmet til sekondløjtnant.
I det græske øhav udraderede Anders Lassen sammen med sin enhed adskillige tyske stillinger og ryddede mange tysk besatte øer.
Hans mænd både frygtede og forgudede ham.
Trodsede døden
I Thomas Harders bog om den danske krigshelt ”Anders Lassens krig,” beskriver en af Lassens mænd den danske soldat som en spændt stålfjeder:
”Det var, som om der brændte en ild i ham. Han trodsede døden og udsatte sig selv for de største farer. Han var som en hvileløs dynamo, ladet med energi. Han måtte foretage sig noget for at omsætte sine tanker i handling.? Tilværelsen var blevet et kapløb med døden. Han kørte jeep som en rasende. Han drak i store slurke, som om han tørstende søgte at finde hele livet i en vild jagt efter forbigående lykke. Men så kunne en underlig ro falde over ham – som om han havde levet evigt og kendte alt.”
I bogen kommer det også frem, at Anders Lassen var storforbruger af Benzedrine-tabletter, der blev uddelt rundhåndet til kampsoldaterne – for at dæmpe nerverne før et slag eller under nattebombeflyvninger.
Måske ADHD
Benzedrine er senere blevet benyttet flittigt i behandlingen af ADHD, og flere kilder peger på, at Anders Lassens voldsomme aktivitetsniveau kan tilskrives netop ADHD.
Den diagnose passer også fint med Anders Lassens notoriske ry for at være udisciplineret, som Thomas Haarders bog også giver utallige eksempler på:
På et tidspunkt, da Lassen havde opnået rang af kaptajn, blev han tilkaldt af to overordnede officerer, der ville klage over et par af hans mænd.
Fucking huller
Haarder skriver i sin bog:
”Da Anders Lassen kom og udbrød: ”Hvad foregår her?”, blev de overordnede officerer noget overrumplede over Anders Lassens (sjuskede red.) påklædning og fremtoning, men styrkechefen fik dog fremført: ”Deres mænd nægtede at adlyde en ordre om at grave sig ned!”
”Vi tror ikke på det pis!!” fnøs Anders Lassen.
Hvorefter styrkechefen virkelig jokkede i spinaten og udbrød. ”Men se, hvordan de er klædt!!
Hertil svarede Anders Lassen:
”Mine mænd behøver ikke klæde sig fint på for at være gode soldater!” Herefter remsede han hastigt op, de mange operationer hans soldater havde udført og fortsatte:
”Begge disse mænd har været i hæren, siden krigen brød ud, og de har formentlig slået flere tyskere ihjel, end De overhovedet har set!”
Ingen af officererne kunne finde et passende svar, så Anders fortsatte.
”Og hvis De ellers er færdig med mine mænd, så vil jeg tage dem med mig. Vi har vigtigere ting at tage os til end at grave fucking huller!”
Sidste mission
På det tidspunkt nærmede både krigen og Anders Lassens liv sig sin afslutning
Få dage før femårsdagen for Danmarks Besættelse drog han ud på sin sidste mission – den som endte med at give ham Victoriakorset.
Anders Lassen, som på det tidspunkt havde fået rang af major var blevet beordret til at lede en patrulje, der skulle angribe et tysk støttepunkt ved den nordlige del af Commachiosøen iItalien.
Tvunget i skjul
På vej mod selve Commacchio by, blev hans patrulje råbt an fra tre tyske stilling.
Selv om både han og hans folk var klædt ud som lokale fiskere lykkedes det dem ikke at narre tyskerne, der åbnede ild.
Ifølge de overlevende patruljemedlemmer var denne ild så intens, at hele patruljen på det nærmeste blev lammet og tvunget til at ligge i skjul.
Regn af kugler
Anders Lassen indså, at situationen uundgåeligt ville ende med at alle ville miste livet.
Han løb derfor alene i en regn af kugler frem mod det ene af de tyske stillinger, som han udraderede med håndgranater.
Angrebet gav hans mænd den nødvendige tid til at samle sig og etablere et angreb mod de to resterede tyske stillinger.
Dødeligt såret
Da Anders Lassen, stadig cirka 100 m foran resten af sin patrulje, kom frem til det næste tyske støttepunkt, blev der fra tysk side råbt om overgivelse.
Idet Anders Lassen stoppede op for at modtage tyskernes overgivelse, blev han ramt af skud fra en anden stilling.
På trods af at Lassen på dette tidspunkt var dødelig såret, formåede han at kaste et par granater ind mod bunkeren og dræbte og sårede alle i den.
Nægtede evakuering
Da han folk herefter ville evakuere deres chef, nægtede han, idet han mente, det var til besvær og ulejlighed og han blot derved ville sætte sine folks liv på spil.
Præcis på femårsdagen for Danmarks Besættelse den 9. april 1945 døde Anders Lassen af sine kvæstelser.
Anders Lassen ligger begravet på den britiske militærkirkegård ved Argenta i Italien.
De andre danske helte
To andre danskere blev under Første Verdenskrig tildelt Victoriakorset – dels Percy Howard Hansen og dels Thomas Fasti Dinesen.
Percy Howard Hansen gjorde sig fortjent til sit Victoriakors den 9. august 1915 ved Yilghin Bumu, Gallipoli, Tyrkiet, hvor han under kraftig beskydning reddede seks sårede fra at brænde op. Det sårede var blevet efterladt, mens en intens brand bredte sig. Kaptajn Hansen løb tre eller fire gange tilbage for at hente de sårede, der var blevet efterladt.
Thomas Fasti Dinesen tjente sit kors den 12. august 1918 ved Parvillers i Frankrig. Her gjorde han det under ti timers kamp i skyttegravene af med 12 fjendtlige soldater, da han fem gange forcerede ingenmandsland og satte fjendtlige våben ud af aktion.
Menig Thomas Fasti Dinesen blev senere udnævnt til løjtnant - og var for øvrigt bror til den danske forfatter Karen Blixen.
http://kpn.dk/his...611628.ece