Drenge og piger i flere end 250 institutioner i Irland er systematisk blevet tævet og voldtaget af præster og ansatte i årtier, lyder konklusionen i omstridt rapport.
Drenge og piger i flere end 250 institutioner i Irland er systematisk blevet tævet og voldtaget af præster og ansatte i årtier, lyder konklusionen i omstridt rapport.
Børnene var måske småtyve. De var døtre eller sønner af enlige mødre. Eller de
var bare problematiske.
Og derfor blev de i perioden fra 1930 til 1990 sendt til katolske opdragelsesinstitutioner, børnehjem og skoler i Irland.
Men her blev en stor del af de flere end 30.000 børn udsat for modbydelige og groteske overgreb, der stod på i flere år.
Det afslører en længe ventet, 2600 siders rapport, oplyser nyhedsbureauet AP.
I de faciliteter, som organisationen ”Kristne Brødre” stod bag var der ligefrem tale om en ”epidemi” af misbrug og voldtægter af små drenge, siger rapporten.
Det seksuelle misbrug var tilsyneladende mindre udbredt blandt pigerne, der dog til gengæld blev ydmyget og fik opfattelsen af, at de var fuldstændig værdiløse.
»I nogle skoler var der et højt niveau af rituelle tæsk... Piger blev slået med værktøj, der var designet til at maksimere deres smerte, og de blev slået på alle dele af kroppen,« skriver rapporten.
Rapporten konkluderer, at de mange børn ikke havde nogen sikker måde at oplyse om misbruget. Især ikke i sager om seksuelt misbrug:
”Lederne ville ikke lytte eller tro børnene, når de klagede,” siger rapporten.
”I de bedste tilfælde blev misbrugerne flyttet, men intet blev gjort med den smerte, der blev påført børnene. I de værste tilfælde fik børnene skylden og blev straffet alvorligt,” lyder konklusionen.
Hverken irske kirkeledere eller Vatikanet har foreløbig udtalt sig om rapporten. De vil først have lov til at læse alle 2600 sider igennem, hedder det i en udtalelse.
Rapporten har været undervejs i ni år, og det har angiveligt kostet 500 millioner kroner at indsamle de mange oplysninger.
Tidligere har den irske regering udbetalt gennemsnitligt 480.000 kroner til omkring 12.000 ofre. Cirka 2000 sager er fortsat udstående.
kilde http://jp.dk/udland/europa/article1700066.ece