Thaimad fra Nørrebro hitter i Bangkok
Skrevet af ADM d. 21/03/2011 04:30:46

Udvidet nyhedstekst

SERVERET. Klassiske thairetter som denne variant af tom kha-suppen bliver fuldstændig vendt på hovedet på Sra Bua by Kiin Kiin i Bangkok.

Makkerparret bag den danske michelinrestaurant Kiin Kiin er blevet stjerner i Thailand med deres nye afstikker i Bangkok. Kom med bag facaden på et dansk gastroeventyr i Østen.



Lertchai Treetawatchaiwong synker ned i den bløde stol i loungen på Siam Kempinski Hotel i Bangkok. Det har været endnu en lang arbejdsdag med møder og interviews i den thailandske hovedstad, og mens han er midt i fortællingen om, hvordan det er at skulle optræde som gæst hos Surivipa, Thailands pendant til Oprah Winfrey, bliver han diskret prikket på skulderen af en tjener.

»Der står et par fra Thai Airways’ flymagasin, Sawasdee. De vil gerne hilse på«, siger tjeneren.

GUIDEKiin Kiin-makkerparret: Her spiser du godt i Bangkok

Lertchai rejser sig undskyldende og forlader det lille bord, hvor småretter som soyamarengs, tangchips med dip af østerssauce og kammuslingtatar med citrongræs er en forsmag på det, der venter i lokalerne over for loungen, hvor Lertchai og hans makker Henrik Yde-Andersens sydøstasiatiske gastroeventyr, Sra Bua by Kiin Kiin, holder til.

Restauranten er en udløber af parrets thailandske gourmetrestaurant på Nørrebro i København, der blev hædret med en michelinstjerne i 2008. Siden da har ledelsen på Siam Kempinski Hotel hentet konceptet til hotellet, der åbnede i september sidste år.

Gæster fra Hongkong og flotte anmeldelser
Og det er derfor, Lertchai og Yde-Andersen nu befinder sig i Bangkok. Ifølge deres kontrakt er de forpligtet til at være i landet tre gange om året, og hver gang de sætter fod på thailandsk jord, er der linet interviewaftaler op på stribe. Mest for Lertchai, der er blevet en mindre superstjerne i sit hjemland, hvor han hyldes som den hjemvendte søn, der helt exceptionelt har skaffet det thaikøkken, som thaierne er så stolte af, en michelinstjerne i Danmark.

»Det er virkelig, virkelig stort. Jeg havde slet ikke forventet denne opmærksomhed. Da jeg fik at vide, at jeg skulle i Surivipas talkshow, tænkte jeg bare 'what'«, fortæller Lertchai, der har boet og arbejdet i Danmark i mange år.

LÆS OGSÅVi er vilde med at lave thaimad ... i Thailand

Og Sra Bua by Kiin Kiin er blevet en succes med flotte anmeldelser. Gæster kommer flyvende til i stor stil fra Hongkong, og når Lertchai kan genkende direktørerne fra Thai Airways, Bangkok Bank og BMW i Thailand blandt gæsterne, så ved han, at det er lykkedes at slå igennem.

Den aften, hvor Politiken er på besøg i Bangkok, er et selskab fra en trestjernet michelinrestaurant i Piemonte til stede for at opleve, hvordan en klassisk thairet som kokossuppen tom kha forvandles til en kold slags sorbet. Og de skal smage signaturretten The Harvest, hvor en frisk gulerod er placeret i en potte med cremet, grøn karry.

Vil påvirke råvarekultur
At det er gået sådan, kommer både som en overraskelse og en lettelse for Lertchai og Yde-Andersen.

»Jeg har da været nervøs«, fortæller Lertchai med tanke på den thailandske version af janteloven.

»Jeg var usikker på, hvordan thaierne ville modtage vores koncept. Måske ville de ikke bryde sig om, at vi på den måde ændrer deres madkultur og laver mad på en moderne måde«.

For Henrik Yde-Andersen handlede det også om at være ydmyg og ikke gøre som englænderen David Thompson, da han åbnede sin restaurant Nahm i Bangkok.

LÆS OGSÅHer er Thailands fedeste strandhytter

»Nu skulle han lære thaierne at lave mad«, siger Yde-Andersen og vender øjne.

I stedet håber Lertchai og Yde-Andersen, at deres indtog i Thailand kan være med til at ændre en negativ udvikling, hvor der er begyndt at være for mange cup noodles-tendenser og tilsætningsstoffer i den thailandske madlavning.

»Thailand er et fantastisk råvareland. Jeg håber, vi kan være med til at påvirke til bedre råvarer. Thaierne er enormt stolte af deres råvarekultur, som de virkelig skal bevare. Og så kan det være, at folk holder op med at gå ud at spise fransk og italiensk, når det skal være fint. Ligesom i Danmark for 10 år siden«, siger Yde-Andersen.

ARTIKLEN FORTSÆTTER HERKiin Kiin-makkerparret: Her spiser du godt i Bangkok

 

kilde Politiken